Visusti-hanke päättyy

Kolme Keski-Suomessa toimivaa ammatillista yhdistystä, Jyväskylän Taiteilijaseura ry, Luovan valokuvauksen keskus ry ja Materia ry yhdistivät voimansa Visusti-hankkeessa, jonka tavoitteena oli vahvistaa keskisuomalaista taidetta ja muotoilua. Hankkeen alkupääoman mahdollisti Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen rahasto kärkihankeavustuksellaan. Keski-Suomen liiton Keski-Suomen kehittämisrahasto myönsi hankkeelle 23 000 € hankeavustuksen.

Visusti-hankkeen avulla kuvataiteilijat, valokuvaajat ja muotoilijat näkyivät yhdessä ja tekivät yhteistyötä paitsi Jyväskylässä, myös ympäri Keski-Suomea. Vuosina 2020-21 hanke järjesti maakuntakiertueen ja aloitti keskisuomalaisten taiteilijoiden esittelyn videosarjassa. Videosarja on nähtävillä YouTube-kanavalla. Ensimmäinen yhteinen projekti toteutettiin marraskuussa 2019 Jyväskylän Sydän 24 -tapahtuman yhteydessä.

Yksi hankkeen tärkeimpiä kokeiluja oli yhteisen tuottajan palkkaaminen. Tuottajan avulla etsittiin uusia yhteistyömahdollisuuksia sekä vahvistettiin yhdistysten omaa osaamista. Tuottajana toimi pääosan projektista FM, YTM Vilja Ruokolainen, sekä Ruokolaisen aloitettua Kulttuuritalo Villa Ranan toiminnanjohtajana tuottajat Katja Rauhamäki ja Vilma Rasku. Hankkeen merkittävimpänä pitkäaikaisena tuloksena avattiin Galleria Ratamolle uusi taidelainaamo, jossa teoksia on kaikilta kolmelta hankekumppanilta. Taidelainaamo toimii tulevaisuudessa alustana kumppaneiden yhteistyölle.

Jyväskylän taiteilijaseura on perinteikäs toimija, joka vuonna 2020 juhli 75-vuotisjuhlaansa. Luovan valokuvauksen keskus on 32-vuotias valtakunnallisesti rahoitettu valokuvakeskus. Materia ry on vuonna 2011 perustettu muotoilu- ja taideteollisuusalan ammattilaisten yhdistys. Yhdistysten jäseninä on yli 200 keskisuomalaista ammattilaista.

Visusti-hanke kiittää sydämellisesti kaikkia hankkeeseen osallistuneita taiteilijoita ja yhteistyökumppaneita. Hankkeen vetäjä, Luovan valokuvauksen keskus, viimeistelee hankkeen 31.3.2022 mennessä.